Sunday, January 25, 2009

Ops Balik Kampung

Sudah hampir 2 minggu Ahau Dee kembali ke Auckland. Pelbagai perkara berlaku dipenghujung 2008 dan diawal 2009 menjadikan kehidupan Ahau Dee begitu berwarna-warni dan penuh drama.

Minggu pertama di Auckland diduga dengan kesihatan fizikal dan emosi yang tidak stabil sehingga terpaksa cuti sakit sehingga 3 hari dan berlarutan di sepanjang minggu. Minggu kedua pula hilang fokus dan berada di dalam proses pemulihan serta cuba untuk mendapatkan kembali rentak kehidupan Ahau Dee. Sungguh mencabar.

Segalanya serba tak kena. Hanya yang tahu sahaja mengerti apa yang telah berlaku. Susah untuk diungkapkan. Mungkin terlalu ikutkan perasaan tetapi sebagai manusia, sekuat mana pun kita, setabah mana pun kita, sehebat mana pun kita, hakikatnya; kita tetap manusia yang lemah dan sering terbabas dari landasan yang sepatutnya.

Arrghhhh! Apa yang dok merapu ni … Lets bygones be bygones dan Ahau Dee kini berpegang pada prinsip berikut yang diambil dari pelbagai sumber. Terima kasih teman-teman.

Life is too short to wake up with regrets. So love the people who treat you right. Believe everything happens for a reason.

Free your heart from hatred. Free your mind from worries. Live for the moment. Live simply and without fears. Give more and expect less. Much of the pain is self chosen.

If you love someone, let it be and set him/her free, if he/she comes back to you, it's meant to be...

If you get a second chance, grab it with both hands. If it changes your life, let it. Kiss slowly. Forgive quickly. Life is never easy. Love yourself. Be yourself.


Tahun 2009 pasti menjanjikan sesuatu yang lebih baik. Tinggal lagi 8 bulan untuk menetap di tanah Kiwi ini sebelum kembali ke Malaysia. Tak sabar untuk menjadikan segala perancangan untuk tahun ini satu kenyataan.

Sebelum itu, Ahau Dee ingin mengimbau kembali Ops Balik Kampung baru-baru ini yang merupakan satu kenangan paling indah di dalam sisi kehidupan Ahau Dee. Maaf jika posting kali ini banyak sangat gambar-gambar dan cerita pun dah basi ... he he he.


Bersama my son & anak saudara yang sentiasa menceriakan keadaan.

Bersama keluarga terdekat dengan aktiviti utama ... makan,makan & makan.


Sebahagian dari kaum keluarga yang sudi bertandang ke rumah Ahau Dee

Sempat juga melawat my big Bro yang tak sihat di Ipoh. Tiga beradik tapi muka semua tak sama kan ... ha ha ha

Bersama my big bro - Azmin.

Sempat juga bertemu dengan Teddy ... kucing Ahau Dee yang kini dijaga oleh my niece ... Ida

Bersama Ida ... anak saudara tu ... Wiz, jangan ingat yang bukan-bukan.

Bersama rakan sekerja di Sime HQ ... lunch di Dome, Subang Parade. Norlela, Aini, Eliana, Heidi, Afif, Aishah & Ramli.Thanks everyone.
Bersama Wan & Gina

Bersama Gina & Meha. Thanks Meha sebab belanja makan ... sodapp !

My first birthday celebration dengan Diva Redbox - Lin & Aza dan Mr.Cool - Zul. Thank you guys! Plan nak jumpa sekali tapi berlarutan sampai berkali-kali sebab korang ni terlalu cool & rocks!!! Wa caya you lah! ha ha ha

Sempat jugak bertemu dengan Uthaya si pejuang Bahasa & Bangsa Malaysia ... sampai tumpah air kat Devi's Cornet tu ... ha ha ha. Kawan lama sejak Tingkatan 4 lagi nih. Terima kasih bagi buku Rudra Avatara tu. sayang tak sempat nak jumpa Sri Bala.

My birthday celebration di Bungalow Sime, PD dengan ahli keluarga.

Antara aktiviti kekeluargaan yang sempat di buat di PD.

Tengah bersantai ....

Bersama Cynthia yang tak pernah lupa Uncle Dee dia ... Black & White kan ... he he he

Bersama Lai Li Na ... teringat zaman pergi kerja di CS dulu. Selalu Ahau Dee bangun lambat & Lina kena tunggu kat bawah ... ha ha ha

Bersama Tay di Sunway Pyramid
Sambut New Year dengan Aza, Lin & Ida di Paya Serai PJ Hilton. Lin, this is my favourite photo ... ha ha ha
Makan malam di PJ Hilton dengan Niza,Mi & family yang begitu baik sekali sudi menguruskan akaun Ahau Dee ... maklumlah banyak sangat hutang ... ha ha ha

Bersama Adrian & Alicia ... my best buddies masa kat Only World Group. Nasi lemak kat kopitiam ni yang paling best. Sempat gak celebrate birthday Adrian.

Bersama Pak Haji Kamarul ... Ops! Belum haji lagi kan ... ha ha ha... control macho lah pulak!

Sempat gak pergi ke Mozarella Cheese Factory di Langkawi dan makan cheese dia. Sodapp!

Bersama bakal adik ipar yang tak jadi ... ahaks !!!

Another birthday celebration dengan Ida di Redbox, Sunway Pyramid. Capricornian lah kononnya. Puas melalak malam tu !
Zul & Rasyid. Zul, news yang ko bawakan tu telah buatkan my fish & chips jadi tak sodapp... hu hu hu ... sabar jer lah ... dugaan.
Bersama Gabrielle, Darren dan wife yang akan bergelar mummy tak lama lagi. Congratulations Darren. Sempat celebrate birthday Darren.

Dan yang ni skandal yang tak jadi Enny ... ha ha ha ... lupa nak ambil gambar bersama kan? Ops! Kan dah tak jadi ... he he he

Bersama my Sifu Jean & Tay. Thanks a lot : )
Another birthday celebration di rumah Enida dengan kek yang dibuat khas oleh Wiz. Thanks Wiz. Buat susah-susah jer ... he he he. Terima kasih daun keladi.
Comel tak Edrick tu? Suka sangat bila dia panggil ... Uncle Dee ... kelasss !!! Ha ha ha

Bersama Wiz, Enida & Mas. Thanks Enida & Mas for everything ... korang tahu lah kan the detailsnya ... mana nak cari sahabat macam ni? I am so lucky.
Bersama Ramli, Wan & Rosli di TGI's Friday. Thank you guys.

Uncle Sam pun ada dengan cerita hantu dia ...
Bersama dengan kawan-kawan di Ford yang sudi berjumpa walaupun di saat-saat akhir. Gina, Syafinaz, Yatie, Edison dan Brian. Thank you guys.

Akhir sekali, sebelum kembali ke Auckland. Aza, Lin & Enida sudi menghantar sampai ke airport. I love you guys : )

p/s : Gambar Kamal tidak dapat disiarkan kerana tidak mendapat kebenaran dari tuan punya badan ... he he he . Tahun depan boleh ker Kamal? Ha ha ha
Sekali lagi, terima kasih semua & semoga berjumpa lagi : )
Ahau - Dee

12 comments:

Wiz said...

Alamak Dee, manyak syiok tgk gamabr makan dan makan dan makan. Eh mana ada I cakap apa2 pun pasal your niece? I cakap kek dia bawak tu your favourite tu jer per??!?

And you also didn't get my kebenaran to publish my picture la. I tak pernah publish my picture in my blog. Nanti kasi blur k bro. Malu la. I'm the shy one he he he

Twas nice meeting you too.

Ahau - Dee said...

Alamak Wiz, sorry ler ... ingat ker dah mintak kebenaran you dulu ... he he he ... sign of aging ler.

Ops! ok ok ... ya ... cheese cake is my favourite.

So cam ner ... I tak reti nak kasi blurr blurr ni ... ala .. ok lah ... lagipun I tak link this posting dengan your blog ... so, your readers tak nampak gambar you yang cun melecun tu ... he he he.

Btw, lupa nak cakap, you ni kan iras-iras dengan one staff di Sime. Nama dia Rose Hayati kut kalau tak silap. Adik beradik ker?

Sayang I tak ada gambar dia. Kalu tak boleh tunjuk.

Ahau - Dee said...

Ops! Lagi satu ... sebenarnya terlalu banyak gambar makanan yang diambil tapi tak dapat nak diletakkan dalam blog ni ha ... he he he ... tak tahan godaan nanti.

Baru 2 minggu dah rindu semua makanan tu ... he he he

Wiz said...

Tak pe lah Dee.

Anyway I am not related dgn that lady at Sime Darby but I am not sure if you know this lady, I'm related to her...Catherine Zeta Jones, we're cousin.


Hu hu hu hu hu.

enny said...

wuhuuu..br prasan today this blog...scandal tak brpe nk jd eh?
ahahhah~

mau la nk snap together..dah jumpanyer berdua je...=P

btw thanks for all those motivate words..n "kekwat" word..i sgt suka guna skrg..wakakak~cam sgt lawak..
3 donuts in half an hour...sumer u punyer psl....=P

n ur tedy tuh sgt best...duduk rapi diats meja musical boxes ku...ngeee =D

Zuraida jemain said...

Hi sori sibuk2 kat sini. patutla tak update blog sakit rupanyer...cian take care ur self k. Excited bila tgok gambar jean and lina camne nak contact depa? ieda ada contact ngan kak zamiah etc tapi still miss lina.. send my regards to lina k. kalau boleh bagi no tpon dia.. sori again coz kacau2...

ishq said...

Zahidi,

Thanks lawat aku kat hospital and thanks for the gift too!!

Sorry tak dpt nak bwk kau keluaq mkn...patutnyer aku offer kau mkn kat makanan kat hospital tu kan...share ngan aku ..heheheh

Ahau - Dee said...

Wiz,

Tak sangka kita ni related kan ... I pulak, sepusat sepusing mak bapak asing asing dengan husband dia tu ... ha ha ha

Cool lah your reply kali ni!

Ahau - Dee said...

Enny,

Bukan salah ibu mengandung bila ko habiskan 3 Donut Big Apple dalam masa setengah jam ... ha ha ha

Terimalah kenyataan ... jangan duk kekwat okay! Ha ha ha

Ahau - Dee said...

Ieda,

Jangalah bersori2 ... singgah jer bila sudi. Lepas ni mesti selalu update blog ni ... tak kan nak sakit memanjang kan ... ha ha ha

Ni dia nombor Lina -017 - 603 5379 dan Jean pulak 012 - 360 3602

Bagus jugak blog ni jadi penyambung kasih nanti ... wa ka ka

Ahau - Dee said...

Sab,

You are most welcome. Hope you are feeling better now. Tak per, aku balik bulan 10 nanti ... anytime ko boleh belanja makan ... ha ha ha

Anonymous said...

hye mr ahau dee
sye nk minta tolong..
saye akan menganjurkan reunion di pd..tapi semua bungalow disane da kene book..date sume da dttpkn..
en ahau dee pernah tinggal di bungalow sime darby kn? kalau boleh saya nak minta tlg en bgtau sye cmne en book bungalow sime darby tu
nie email sye pussiecatrox@yahoo.com. need ur feedback soon sbb reunion tu pada 23 may nie.thnks mr ahau dee