Sunday, August 31, 2008

Oh! Tidak!

Hairan pulak bila aku buka jer akaun harimau aku tu (maybank2u.com) tak ada apa yang luar biasa. Jumlahnya ... seperti yang selalu aku dapat setiap bulan. Sepatutnya, sudah kenyang sebab Sime Darby dah bayar bonus (pastinya ramai warga Sime Darby tengah tersenyum lebar la ni ... dengarnya bonus nya bagusssss sekali).

Then, bila Puan Aini email my payslip ... barulah tahu cerita sebenar yang membuatkan aku menggaru kepala yang semakin botak ni ha.

My bonus 'hilang' sebab kena tolak dengan 'Additional Tax' dan 'Tax Clearance (Manual)' ... apa hal nya ni ! Dahlah masa nak datang sini dulu ...aku kena bayar sampai RM7 ribu untuk settlekan income tax sebab my ex-company tak bayar walaupun dia orang potong my gaji. Huh!

So kawan2, please learn from my mistake - kena check dengan LHDN walaupun company buat monthly deduction supaya tak kena 'kencing' dengan company. At the end of the day, kita yang bertanggungjawab especially bila company dah gulung tikar walaupun you ada bukti such as payslip, EA form, PCB 2 dan naik turun office LHDN berkali-kali. Dia orang tak terima & tak layan !

Tu yang membuatkan aku macam 'bengang' sikit ni sebab tengok perkatan 'tax' tu ha walaupun aku tahu mesti ada masalah teknikal. Pastinya tak kemana tapi macam potong stim jer ... you know, when you are excited about something ... tiba-tiba jadi macam ni ... memang 'teruji' jugak lah ... lebih-lebih lagi nak puasa ni ha.

Tak per ... setiap masalah ada jalan penyelesaiannya.
Note : Gambar di atas tidak ada kena mengena dengan posting kali ini ... sajer jer : )

Ahau -Dee

2 comments:

enny said...

haish, br nk mintk u belikan birthday present i kt sana...hehehhe~

yeah ditanya pd division lain...bonusnyer mmg bagusssssss skali....=D

Ahau - Dee said...

eh! birthday you bila ya?

Sorry ... lupa :)