Friday, August 7, 2009

Mimpi ...


Training Room di SDA (NZ) Ltd, Mt.Wellington, Auckland.

Kadang-kadang bila kita terlalu fikirkan sesuatu perkara tu, ianya akan terbawa-bawa ke dalam mimpi. Itulah yang terjadi kepada Ahau-Dee dan lebih menarik lagi, menerusi mimpi tersebut Ahau-Dee mendapat idea macam mana nak jadikan Effective Presentation Skills Training lebih menarik.

Maka idea tersebut telah diguna pakai semasa training semalam dan ternyata ianya berhasil. Nak tahu apa dia?


Ketika introduction, Ahau-Dee memberitahu participants untuk cuba mengesan kesalahan-kesalahan yang Ahau-Dee lakukan ketika membuat presentation dari 9.00 am – 12.00 pm. Mereka hanya perlu observe dan record setiap kesalahan yang Ahau-Dee buat. Then, share their findings with their group and present to the class. Group yang senaraikan paling banyak kesalahan menjadi pemenang dan mendapat hadiah. Hadiahnya ialah Snickers & Toblerone.

Secara tak langsung, Ahau-Dee tidak akan terasa tertekan untuk pastikan tidak buat kesalahan semasa presenting. Yang kelakarnya, ada beberapa kesalahan yang memang Ahau-Dee tidak rancang tetapi dapat dikesan oleh peserta. Maka Ahau-Dee pun pretend lah konon-kononnya - by designed ... ha ha ha. Ianya mengundang gelak ketawa dan membuatkan training lebih menarik. Menerusi activity ini, credibility Ahau-Dee sebagai presenter tidak terjejas…. ha ha ha. Reputation kena jaga beb! Maklumlah ... Malaysia BOLEH!!! Sebab Ahau-Dee adalah wakil orang Malaysia.

Lega rasanya apabila training semalam berjalan dengan lancar & mendapat maklum balas yang sangat baik. Cuma seperti selalu, Ahau-Dee selalu rasa tidak puas hati sebab banyak perkara yang perlu Ahau-Dee perbaiki.Malangnya, Effective Presentation Skills ni hanya ada satu sesi sahaja.

Anyway, Ok tak idea tu? Tak sia-sia bermimpi kan?



Ahau-Dee

7 comments:

unknown said...

haha. cool. dapat ilham thru mimpi. and nice idea :)

Ahau - Dee said...

Tu lah Shanis, Tuhan nak tolong sebab memang dah panik dah sebab tak tahu cara terbaik untuk conduct sesi ni.

Dan bila fikir balik memang kelakar. Boleh lah guna pakai idea ni lagi bila buat training yang sama in future.

Wiz said...

That is one of the best ideas Dee! OK now cuba tidur balik and mimpikan mcm mana nak kuruskan badan lagi dgn cepat dan apa nak bagi wiz hadiah bila balik nanti. Dah mimpi tu sumer ckp kat wiz k.

Tapi kan wiz rasa la, part mimpi nak bagi wiz apa tu wiz dah tahu jawapannya, sebab wiz dah mimpikan untuk Dee dah semalam. Mimpi tu berkata, bukan wiz ye, hadiah yang sesaui ialah Tshirt All black. Terukkan mimpi tersebut. Haih, mimpi, mimpi. Heeeeeeeeeee

Ahau - Dee said...

Oh Wiz,

Itu macam mimpi ngeri jer ... ha ha ha. Pasal nak kurus tu ... dah tinggal sikit jer lagi. Almost there. Tak perlu bermimpi lagi sebab sekarang ni kat office semua tegur I kurus ... la la la.

Kembang kempis hidung ku ini ... wa ka ka .

Jean said...

That's cool, it's your subsconscious mind that's working for you la..not bad eh...mat salleh pun, dah boleh kautim..hmmmm, bila balik kat sini, saham naik la! Yo! Yo!

Ahau - Dee said...

Thanks Jean.

Those training that we went through while working with CS really help me a lot especially our PDT programme.

Saham naik? He he he ...still need to polish a lot of things lah Jean. Honestly, losing weight has given me a lot of impact.

Ahau - Dee said...
This comment has been removed by the author.