Tuesday, June 2, 2009

Jalan-Jalan Ahau-Dee : Sydney 1


Kalau nak dikira dari segi pengalaman melawat tempat orang, Ahau-Dee boleh dikategorikan sebagai terlalu ‘mentah’ dan kurang ‘arif’ dalam banyak perkara. Maka apabila ada orang mempelawakan dirinya untuk menemankan Ahau-Dee melawat Sydney, maka jadilah seperti orang mengantuk disorongkan bantal. Alasannya, dia terlalu sukakan Sydney dan setiap tahun akan ke sana. Agak terharu juga sebab dia sanggup keluarkan duit untuk temankan Ahau-Dee.

Maka dipendekkan cerita, terbanglah kami berdua ke sana. Hari pertama di sana semuanya berjalan dengan lancar tetapi bila masuk hari kedua, ‘tension’ pun mula bertandang, ‘rimas’ pun datang singgah dan ‘stress’ pun memberi salam tetapi Ahau-Dee terus ‘cool’ saja sebab tidak mahu merosakkan majlis … ha ha ha

Apapun, adakah anda akan merasai apa yang Ahau-Dee rasa jika ‘travelling partner’ anda mempunyai sikap-sikap berikut? Atau ada sesuatu yang tidak kena dengan Ahau-Dee?

Sambil itu nikmatilah gambar-gambar yang lain daripada yang lain ataupun yang Ahau-Dee rasakan unik sebagai melatari posting kali ini … ha ha ha

Golden Water Mouth di China Town – rekabentuk yang dihasilkan untuk create a Yin –Yang harmony (Feng Shui) di mana element gold, wood, water, fire & earth digunakan untuk menghasilkan positive energy and good fortune.

1. Beliau seorang yang terlalu ‘rigid’ dan tidak ‘flexible’. Semuanya kena ikut perancangan yang ditetapkan. Dia tetapkan itinerary dan kena complete ikut masanya. Kalau tidak, mulalah ‘buat muka’. Terasa seperti percutian robot pulak.

Masalah bermula apabila Ahau-Dee habiskan hampir sejam di Paddy’s Market untuk membeli souvenirs dan beliau terus jadi ‘cranky’ sambil berkata ‘this is my holiday too’. Itu pun, Ahau-Dee hanya singgah di dua kedai dan borong apa yang patut.

Tak ada sebarang description untuk rekabentuk diatas ni tetapi ianya tetap unik.

2. Yang lucunya bila kami habiskan masa hampir tiga jam di Shopping Mall seperti Myrer & David Jones dia tak kisah pulak. Rupa-rupanya, beliau tidak suka environment di Paddy’s Market … low class kononnya. Huh! Ahau-Dee tak mampu nak beli souvenirs yang mahal-mahal.
Memorial to the victims of the Bali Bombings di Coogee

3. Beliau hanya hendak makan di Restaurant sahaja tetapi pada masa yang sama dia akan tanyakan pada Ahau-Dee nak makan dimana. Bila Ahau-Dee berikan cadangan, mulalah dia buat expression muka yang kurang menyenangkan. Bila suruh dia decide, dia suruh Ahau Dee balik. Huh!

Ada satu ketika tu, bila restaurant penuh, kami singgah di salah satu Food Court, Yang menariknya, dia merungut sebab tidak tahu apa bahan yang diletakkan dalam setiap meal sebab biasanya food court hanya letakkan gambar. Mana ada food court yang akan sertakan description seperti di restaurant.

Dia juga merungut Food Court bising tapi bila makan di restaurant yang mejanya rapat-rapat dan harga makanannya $30 satu pinggan, orang ketawa berdekah-dekah dan bising, dia boleh kata … I love this place and the environment. Aduh! Berlubang poket Ahau-Dee.

Di antara banyak-banyak statues di Sydney, Ahau-Dee paling suka statue ni … nasib baik kain dia tak terselak kan … ha ha ha

4. Bila hendak ke satu destinasi, dia akan terus berjalan dengan lurus dan terus pandang ke depan sedangkan Ahau-Dee seperti selalu akan memandang kiri dan kanan … maklumlah pelancong … dan itu pun akan menimbulkan satu suasana yang tegang juga sebab Ahau-Dee selalu tertinggal di belakang. Hey! That was my first time in Sydney & it was my holiday too … ha ha ha

Pameran Dinasour di Australian Museum
5. Beliau tidak dapat menerima hakikat apabila berlaku beberapa perubahan di Sydney, contohnya kaunter pakaian lelaki dah bertukar – dulu di sini dan kenapa sekarang dah ada di tempat lain, Hey! Banyak perkara boleh berlaku dalam masa setahun kan? Sehinggakan signage terbentang menunjukkan arah pun dia masih terus menuju ke tempat yang kononnya dia rasa betul (setahun yang lalu). Maka Ahau-Dee biarkan saja dia sampai akhirnya dia sedar sendiri…. He he he … nasib aku lah labuuu ….

Lelaki ini begitu bijak mengimbangi crystal ball & mendapat perhatian ramai. Selepas itu jumpa dia di Pitt Street pulak secara solo. Agaknya, tak nak kongsi duit dengan partner dia kut … he he he

6.Beliau tidak mahu menaiki bas sebaliknya hanya naik teksi … berlubang lagi poket Ahau-Dee.

Agaknya lelaki ini buat charity event kut untuk gembirakan kanak-kanak ... but it was fun

Ketika membeli belah di kedai ini tiba-tiba terdengar seorang wanita berkata yang tahun lalu pun kedai ini nak tutup … agaknya banyak sangat stock sampai ambil masa setahun untuk tutup … he he he

7. Beliau juga terlalu ‘organised’. Ingat ker di rumah dia saja macam tu. Rupa-rupanya sampai ke hotel. Bayangkan lah , apa gunanya bayar hotel mahal-mahal tetapi kita tetap kena basuh pinggan … he he he … pelik mat salleh seorang ni.

Buah-buahan di Royal Botanic Garden … ops! Bukan buah ler tapi kelawar yang sedang lena dibuai mimpi.

8. Kesimpulannya dia mudah ‘stress’ untuk perkara-perkara kecil dan semuanya akan terpancar jelas di wajah dia ataupun body language dia and too bad … Ahau-Dee ni dah jadi pakar ‘body language’ … ha ha ha… mudah sangat sense setiap perubahan cuaca.

Burung Jadian tiba-tiba muncul di kawasan sekitar Sydney Opera House . Siap dengan bunyi-bunyian lagi …. sebiji macam burung … nasib baik burung di dalam seluar tu tidak terlepas dari sangkar … ha ha h a

Banyak lagi perkara-perkara kecil yang susah nak ditulis tapi hanya boleh merasa dan bila dia tanya macam mana pengalaman Ahau-Dee, maka Ahau-Dee katakan pada dia inilah percutian yang paling stress pernah Ahau-Dee alami dan senaraikan benda di atas.

Beliau hanya terlopong dan kemudian minta maaf. Anyway, dia tetap my Buddy : ) Hidup ini terlalu singkat untuk bergaduh, membenci ataupun marahkan orang lain. 'World Peace' kononnya … lagipun ianya satu pengalaman juga.
Burung Kakak Tua yang terbang bebas di Royal Botanic Garden dan tiba-tiba seekor terus mendarat di atas tangan Ahau-Dee. Pedih jugak kena patuk … ha ha ha
Morale of the story … berhati-hatilah di jalan raya. Ops! Berhati-hati lah memilih travelling partner … kena satu kepala dan satu angin biarpun apa musimnya … ha ha ha. Dan pastinya, untuk trip ke South Island bulan September nanti, Ahau Dee akan bercuti seorang diri … ha ha ha … lesson learnt!!!

Ahau-Dee

6 comments:

Alicia said...

haha..it's so funny....

kesian, tersalah pilih travelling partner....

bawa lar saya lain kali...

Wiz said...

Hmmmm, tunjuk sikit travelling partner you ni.

Ooooo saya pun tk suker berjalan dgn orang yang seperti itu. No there's nothing wrong with you, I think he was using you more than you were using him ha ha ha. Next time jalan sorang k, senang hidup.

Ahau - Dee said...

Alicia,

Wokey! Nanti I balik kita boleh pergi holiday sekali but before that I need to do a few test dulu to ensure that you tak macam my friend ni ha .... he he he

Ahau - Dee said...

Wiz,

Oh Tidak!!! Tipah tertipu !!! Yang tak best nyer bila jalan sorang2 ni tak ada org nak ambil gambar I ... ha ha ha. I am a typical asian tourist ... semua gambar nak ada muka I .... kalau tak dapat pun, at least ada bayang I ... ha ha ha

Jean said...

Creative as ever...u hve converted all the "stresses" to lots of laughter ...that's what I called "strezzzed it out, yeah!"...cheers

Ahau - Dee said...

Hi Jean,

Yes .. walaupun strezzzzzz still kena maintain happy & senyum selalu. Kalau tidak cepat tua.

Betul tak? Ha ha ha