Monday, June 23, 2008

Dinner Oh Dinner!

For the first time in my 3 months 'life' kat sini, I was invited for dinner ... who else, my new best friend - Caroline. Maka aku pun ikutlah dia balik ke town house dia yang bertempat di Albany, North Shore.

Aku pun belilah 2 boxes of chocolates sebagai 'buah tangan' ... nak beli wine tak reti ... he he he. Again, gambar-gambar tak clear sebab guna my handphone ... lagipun gambar curi sebab dia orang tak tahu aku ambil gambar. Malu lah nak cerita yang aku akan letakkan gambar dia orang dalam blog kan.
So, apa menu malam tu? Jangan harap macam dinner kat Malaysia lah sebab memang simple menu dia. Lagipun, Caroline kerja ...so, awal-awal dia bagitau dia masak simple jer.

Appetizer - Tabouleh with Cream Cheese & Crackers

Resepi ni kononnya dicipta oleh Nick, housemate Caroline.Tabouleh ni dibeli di supermarket ... ready made jer ... ianya mengandungi fresh mint, parsley, tomato, cucumber, green onions yang dipotong kecil-kecil dan dicampur dengan virgin olive oil, lemon juicepinch dan garam. Lepas tu diletakkan di atas cream cheese dan di makan dengan cracker ... simple kan?

Gambar atas - Caroline sedang letakkan tabouleh di atas cream cheese dan gambar kat bawah ni ialah Nick.

Since dia orang tahu aku ni dari Malaysia yg terkenal dengan masakan pedas ... maka diletakkan cili sos di atas tabouleh tu ... he he he ... barulah sedap sikit.

Kat bawah ni pulak, Ross - partner Caroline. Biasalah mat salleh kan ... duduk serumah sebelum kahwin. He is very friendly dan pernah menetap di Indonesia for a few years ... so, our conversation menjadi lebih menarik. At least, dia tahu sebut sambal, nasi padang , etc .

Main Dish - Pasta.

Lagi lah simple. Pasta dicampur dengan ayam goreng, feta cheese dan one type of sauce ( entah apa nama dia ... tak ingat ... I will check later). Beginilah rupanya ... sedap tapi tak pedas langsung. Tak boleh lah nak komen banyak2 ... orang dah jemput pun dah kira bagus. He he he At least sekarang aku dah ada dua respi baru ... senang sikit nak buat compare to sambal ikan bilis aku yang tak jadi tu.

The next day tu pulak, aku dijemput oleh Peter (my boss) untuk dinner dengan Claudia (HR Head untuk Motor Division) dan Pat McKenna(MD of Sime Darby New Zealand) ... rezeki ... jangan ditolak ... aku pun ok jer. Huh! 2 malam berturut-turut ... selalunya aku makan sorang jer.

Claudia berada di sini untuk conduct Change Management Programme for ALDP

Kita orang makan di Andiamo Restaurant ... one of the best restaurant in Ponsonby. Disebab kan restaurant tu gelap tak dapat nak ambil gambar ... aku makan Blue Nose Fish - ikan apa pun entahlah ... di masak dengan scallop - huh! memang sedap.

Tapi yang paling best ialah .. Bluff Oyster ... yang juga dikenali sebagai the pearl of the south. It's an exquisite delicacy that lives wild in the cold waters of Foveaux Strait, which separates the South Island from Stewart Island. (based on internet ler)

Huh! memang sedap ... harga dia pun sedap ... for one dozen, it costs us $50 (RM130) ... Size dia kecil sikit dan rasanya memang jauh lebih sedap dari oyster biasa. Claudia tak makan oyster ... jadi Aku, Pat & Pete dapat makan seorang empat ... siap kira lagi berapa dah makan ... he he he ... macam budak-budak.

Ahau-Dee

2 comments:

enny said...

hello dee,

uyoo..makan cam mat salleh...for me mkn camtuh...konpem2 midnite i call macd or pizza suh wat delivery..heheh~

weee....claudia my most sporting boss was there..n i'm the one who responsible to godek her lappy bg 'ong' skit b4 she went there...hikhik~

yea yea..next week ada dinner at Rebung...nk ikut?ahahha~

Ahau - Dee said...

Hi Enny :)

Wow!Ada dinner kat Rebung! Ni mesti nak jumpa angkasawan negara ni ... he he he

Tahu tak, la ni kan bila makan lebih sikit I akan rasa bersalah and I've decided to stop masak sambal sebab bila makan benda2 pedas ni akan bertambah2 selera. Bahaya beb!But for you tak ada hal punya sebab you still boleh expand .. he he he.

The session with Claudia was good. As usual, everyone likes her sebab dia punya PR memang tip top.