Thursday, June 26, 2008

Vol 2 - Apa yang bezanya?

Sebagai sebuah negara yang kaya dengan hasil tenusunya, New Zealand adalah syurga bagi penggemar dairy products seperti keju, susu dan sebagainya.

Untuk melengkapkan minuman harian, pelbagai jenis susu sedia ada di pasaran ... full cream, lite cream, etc ... dan harganya pun murah.

Jadi apa yang bezanya? Di Malaysia pun ada susu ... he he he

Bezanya, di sini orang New Zealand tidak menggunakan susu pekat atau condensed milk untuk minuman. Tidak seperti Malaysia, di mana ianya adalah bahan utama untuk teh tarik, milo ais, horlicks, etc.

Sebaliknya, susu pekat hanya digunakan untuk masakan seperti caramel. Dan bila aku ceritakan yang kita guna susu pekat untuk minuman ... aku diketawakan ! Huh!

Ahau - Dee

5 comments:

enny said...

tuh namanya malaysia nih special..
foods here are uncomparable with other places...heheh~

but to bad i didnt drink fresh milk...tuh psl secoet mcm nih..hikhik~

Effa Mas said...

Hmm...if only mat sallehs knew how i would react to their rice pudding!

Eewww!

Ahau - Dee said...

Enny,

Me too - tak suka sangat fresh milk tapi la ni dok cuba belajaq minum fresh milk ... ok gak ... cubalah ... lama2 biasalah.

You better 'secoet' macam tu - good for you ... he he he.

Mas,

I tak jumpa lagi rice pudding kat sini ...so far apa yg I makan ok lah ...walaupun tak sehebat Malaysian food.

Ahau-Dee

enny said...

wuhuuu~
yeah tgh train la nih..minum fresh milk pun nk kena main train2..heheh~

hey whats that suppose to mean "better secoet " mcm tuh?ahaha~
getting hotter in here..=P

btw, Berry is leaving us...she got another job =(

Ahau - Dee said...

Enny,

Maksudnya u dah ok .. kecik molek & seksi ... so no worries.

Kast ni pulak makin sejuk ... susah nak bangun daa.

Congrats to Berry ... eh! u bila pulak?