Tuesday, May 13, 2008

Thank You Driver




Thank you Driver ... satu ayat yang jarang kita dengar di Malaysia ... seingat-ingat aku lah ... mungkin dah ada kot kat Malaysia orang ucap terima kasih pada pemandu bas. Ya lah ... dah 15 tahun tak naik bas pergi kerja. Ni baru kembali ke asal ... he he he

Gambar di atas tu ialah gambar bas yang membawa aku ke tempat kerja setiap hari ... The Link Bus ataupun ada yang panggil the green bus. Dia punya route memang dah tetap ... tak akan tersesat punya sebab kalau terlepas pun, dia kan berpusing balik.

Tambang dia pulak standard jer $1.60.

Eh! Sebenarnya aku nak cerita budaya kat sini ... hampir setiap penumpang yang turun akan mengucapkan terima kasih pada pemandu bas. Satu budaya yang aku kira unik ( mungkin kat tempat lain pun ada tapi orang kampung macam aku ni baru sampai NZ jer ... he he he). Jadi ianya sesuatu yang baru bagi aku.

Yalah ... di tengah-tengah kemodenan & kebebasan yang dia orang amalkan atau perjuangkan ... masih ada etika dan tatatusila nya. Tak kira tua, muda, rambut tercacak, baju koyak, berkemeja kemas ataupun seksi, semuanya akan ucapkan terima kasih pada driver.

Ada sekali tu, mamat ni macam marah-marah (mungkin mabuk) dan cakap sorang-sorang ... siap dengan mencarut lagi tapi bila nak turun jer ... dengan penuh semangat ...

... Thank You Driver !!!

Ahau - Dee

7 comments:

enny said...

klakar la ur story...tapi salute la mamat tu..THANK U DRIVER!!
kalau kt sini slalu kita ckp kuat2 camtu..kat cikgu je setiap kali abes kelas...TIME KASIH CIKGU..yee leh balik..=P

Huzmas said...

I memang asal New Zealand, so i never fail to say thank you to bus drivers hehe.

Seriously.

Anonymous said...

heheh...so touched pulak dengar cerita u nie zahidi...sepatutnya kita dah lama buat mcm tu...at least...semua driver seronok nak buat kerja coz orang appreciate...walaupun dorang seorang driver....kan?

Tapi mmg betul....kebanyakan "mat saleh" or org2 yg sewaktu dengannya, from my observation la...attitude dorang mmg mcm tu...they'll appreciate walaupun benda tu sgt kecik utk di appreciate...pada kita xder benda...but for them it is important....that is the different antara orang kita dan dorang....used to work with 'mat saleh' boss & our local people....so much different...so much...bukan nak banggakan or ape2 kan but...mana yg positif kita ambik...mana yg x elok kita jadikan sempadan...

Keep posting lah aper2 yg menarik ek...suka baca benda2 yg boleh membangunkan minda...boleh jugak kita belajar mana yg elok2 tu kan...

-Ad-

Enida said...

I adik Huzmas yang berasal dari New Zealand tu. Tapi I asal Australia, so I would usually say, "Thank you MR Bus Driver." Ada tambah title 'mister' sket. Pastu Mr. Bus Driver dulu mesti akan cakap 'no worries'.

Ahau - Dee said...

Enny,

awak buat saya teringat zaman jadi ketua darjah dulu ... Bangun !!!

he he he

Mas,

laa ... kenapa awak tak pernah nak ajar saya bahasa Maori ... he he he

anyway, keep it up !

Ad,

Yaaa betullll !!! Memang my plan untuk postkan something yang berbeza kat NZ ... ataupun budaya kat sini ... tak semestinya semua dari Barat tu tak baik kan?

Enida,

Awak pasti ke bus driver tu yang reply or ... dia pasang record 'no worries' sebab kan ramai sangat penumpang ... penat lar ... he he he

Wiz said...

I'm a malaysian and I never forget my thank yous. I say tima kasih pakcik, or tima kasih bang or tima kasih dik everytime before turun bas. I also say tima kasih kak to the lady yang tolong sapu the floors at our office, tima kasih dik to the tukang amik sampah kat my house whenever I chance upon them. They would smile when I express my thanks, I would too especially when someone else appreciate my job no matter how insignificant it is to other people.

Hi I'm wiz.

Sorry for the loooong intro, but I plan to go to Auckland this June. Any suggestion on places of interests there? Thanks
Appreciate your time.

Ahau - Dee said...

Hi Wiz : )

Thank you for visiting my blog ... email me & kita boleh sembang panjang sikit pasal Auckland.

My email mzi_zahidi@yahoo.com

I need to know the details such as how many days you will be here, your interest, etc. before make any recommendation.

Ahau-Dee