Friday, October 31, 2008

Gerak Gempur Ahau-Dee …

Saya bahagia dengan kehidupan saya sekarang ini. Kasih sayang keluarga, mempunyai best friends, kawan-kawan yang ramai, boss yang baik, rakan sekerja yang supportive, kerja yang saya suka dan paling penting kesihatan yang baik.

Alhamdulillah, rezeki Tuhan bagi melimpah ruah and I’m content with my life the way it is.
Dari satu sudut yang lain …

saya pernah berkata yang saya akan terus membujang selepas ‘target’ yang saya tetapkan tidak tercapai

saya selalu berkata yang saya tidak ‘desperate’ untuk mencari pasangan hidup

saya kurang percaya kepada ‘matchmaking’ dan selalunya saya hanya sekadar mengambil hati orang-orang yang cuba perkenalkan seseorang kepada saya tetapi tidak pernah ambil serius ataupun ‘berusaha’

saya juga percaya cinta perlu hadir sebelum perkahwinan, tidak payah dicari dan akan datang sendiri

saya juga cukup benci dengan soalan cepu emas … bila nak kahwin, kenapa tak kahwin lagi – mind your own business !!!

dan saya tidak akan layan kalau berjumpa dengan perempuan yang jual mahal ataupun suka main tarik tali – take it or leave it !!!

bagi saya, sekarang ini saya tiada masa dan saya sudah penat untuk semua itu.


Tetapi …

Semenjak seminggu yang lalu, di dalam proses ‘bermuhasabah diri’ dan merangka strategi baru untuk terus melangkah ke hadapan … saya bertemu beberapa jawapan.

1. Saya akan melanjutkan pelajaran di dalam bidang yang saya suka walaupun ianya agak lewat dan saya perlu bermula dari bawah serta akan memakan masa bertahun-tahun tetapi saya tahu itu yang saya mahukan. Saya tidak mengejar ‘kedudukan’ di dunia korporat tetapi saya mencari ‘kepuasan diri’.

2. Saya telah buangkan segala ‘old mindset’ mengenai ‘jodoh dan pertemuan’. Kini, pemikiran saya lebih terbuka. Saya telah melancarkan gerak gempur untuk mencari jodoh sekarang ini. Ya, saya sudah bersedia untuk menamatkan zaman bujang saya pada bila-bila masa jika bertemu yang sesuai.

Keluarga sayalah yang paling gembira dan mereka sudahpun memulakan ‘mission impossible’ ini. Bukan sahaja keluarga tetapi segala cable yang ada saya gunakan. Saya buangkan ego saya dan saya terima hakikat bahawa ‘dunia cinta’ saya tidak ‘secerah’ karier saya dan apa salahnya bercinta selepas berkahwin? Bak cerita Imran di sini.

Anda berminat untuk menjadi my brother / sister in-law saya? Atau hendak bermenantukan saya? Ataupun berkenalan dengan saya … silakan. Huh! I’m thinking out of the box now !!!

Sebelum tu … kena tahu beberapa perkara, saya ini tidak sempurna, banyak benda yang kena belajar, tidak ‘baik’ sangat, tidak berharta dan tidak beruang (berwang).

Cuma saya seorang yang ‘bertanggungjawab’ !!! Dan sedang berusaha untuk menjadi lebih handsome … he he he (perasan!)

That is the best word to describe Ahau-Dee. Amacam? Ok tak promo ini? Ha ha ha …
Hot Chocolate anyone?

Ahau-Dee

16 comments:

ishq said...

Zahidi...

I am really happy for you!!!terbukak jugak hati hang nak kahwin...

Sorry lah yek aku nie dah berpunya..hahah..adik beradik lain tak de..

But i hope you will find one..insyallah....

diddy said...

bro! ada satu lagi yang tertinggal dalam promo ni. LELAKI YANG STABIL. hahaha.

Ahau - Dee said...

Thanks Sabrina.

Doa-doakan lah benda baik ni menjadi kenyataan ya :)

Ahau - Dee said...

Diddy,

Tuh statement yang bahaya tuh! Ha ha ha ...

la Signora said...

insyaAllah, amin, semoga segala doa dimakbul.My husband and I met through family, believe it or not.

Effa Mas said...

Dee, keterbukaan hati u tu pun dah call for a celebration nih! Bukan senang to get there hehe. She's out there somewhere. Congrats, and all the very best!

Wiz said...

YOu tak nak list kan calon2 yang macam mana you nak Dee. That might narrow the search down.

Congratulations on your new lease of hope.

Ahau - Dee said...

Thanks la Signora,

Wow!Your success story tu will be my inspiration kali ni. Nothing is impossible kan?

Ahau - Dee said...

Thanks Mas.

Siapa lagi yang betul2 kenal saya selain dari awak and you know apa yang saya telah alami.Memang tak mudah untuk membuat keputusan ini tapi insyaAllah inilah yang terbaik for me and I will make it happen this time ... dengan izin Allah SWT.

Yes. I know. She's out there waiting for me : )

Ahau - Dee said...

Thanks Wiz.

I will email you the criteria ... he he he . Yang pasti ... saya dah tak cerewet seperti dulu ... ha ha ha

Let me know kalau u kenal sesiapa okay : )

Imran Razali said...

Bro, I was so flabbergasted the moment I read this entry. Hehe anyway Alhamdulillah.

It's true really, nobody is perfect. That's where the true love comes in marriage, when you begin to get to know more about your wife and accepting each other as it is. You should lessen your expectation because the more you expect, the more you will become frustrated in the end.

Instead try and change yourself in becoming more tolerant and of course a better person. Life is all about give and take ;) It's a lot easier to change yourself rather than changing someone else. :D

I will pray that you will meet someone who is destined to share your life with her soon enough. InsyaAllah.

shanis said...

wah~

jemput saye~ :)

Ahau - Dee said...

Terima kasih Imran ... betul tu. Lagipun tiada manusia yang sempurna kan.

Anyway, bukan senang saya nak buat keputusan ini ... he he he.

Ahau - Dee said...

Shanis,

Sudah pasti ... Ops! Jangan lupa jemput saya juga ya ... angin di Auckland bertiup kencang la ni ... sampai saya pun terdengar khabarnya ... he he he

Anonymous said...

Congratulations Zahidi!

Akhirnya....hehehe....

Semoga azam gerak gempur kali ni akan berjalan dengan lancar....

Sama2 lah kita semua doakan...amiin!!!

-Ad-

Ahau - Dee said...

Thanks Ad : )

Lama tak dengar khabar berita. Apa ceritanya?

Macam mana dengan plan nak ke sini?

Updatelah sikit.